W dniach 16-17 maja br. uczestnicy projektu „Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich poprzez tworzenie inkubatorów przetwórstwa lokalnego” udali się do Minikowa, gdzie wzięli udział    w praktycznych warsztatach z zakresu rozbiórki tuszy wieprzowej.

Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie mieści się w wolnostojącym budynku o powierzchni użytkowej 150m². W obiekcie znajduje się sala dydaktyczna na 26 osób
ze stołami przeznaczonymi do pokazów kulinarnych. Wyposażenie budynku stanowi także chłodnia
i lada chłodnicza. Obiekt jest w pełni przystosowany do prowadzenia praktycznych warsztatów.

Zorganizowane przez LGDZZ szkolenie było kolejnym z cyklu, które ma przygotować potencjalnych beneficjentów do otwarcia na obszarze Lokalnej Grupy Działania inkubatorów przetwórstwa lokalnego. Zgodnie z przyjętą definicją inkubator to podmiot działający w celu udostępnienia lokalnym producentom rolnym lub małym przetwórcom, infrastruktury (pomieszczeń wyposażonych w urządzenia i maszyny niezbędne do przetwarzania produktów spożywczych i przygotowania  do sprzedaży), spełniającej wymagania weterynaryjne, sanitarne i ochrony środowiska.
Przed rozpoczęciem rozbiórki tuszy pan Piotr Sawa Kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich KPODR omówił historię powstania inkubatora, obowiązującą w tym obszarze legislację, warunki techniczne jakie musi spełniać obiekt, by mógł w pełni funkcjonować. Następnie uczestnicy warsztatów mieli do przygotowania m.in. kiełbasę polską, pasztetową i smalec. Okazało się to nie lada wyzwaniem, ponieważ wpierw wszystkie elementy trzeba było od siebie oddzielić. Pracy w inkubatorowej kuchni było naprawdę dużo. Ostatecznie udało się ukończyć wszystko na czas. Zwieńczeniem warsztatów był obiad przygotowany przez samych uczestników.

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.